Για αρχή ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα τι είναι το bounce rate (ποσοστό εγκατάλειψης) και από τι εξαρτάται.
Το Bounce rate είναι ο δείκτης ο οποίος μας αποκαλύπτει τον χρόνο παραμονής των χρηστών μέσα στο site ή το eshop μας. Ο χρόνος αυτός μας οδηγεί σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την λειτουργία και την αποδοτικότητα του site μας. To bounce rate εξαρτάται από τις αλληλεπιδράσεις του χρήστη στον ιστότοπό μας.
Όταν ένας χρήστης ανοίγει μια σελίδα στον ιστότοπό μας και αποχωρεί χωρίς να αλληλεπιδράσει ή να ανοίξει κάποια άλλη σελίδα, η περίοδος σύνδεσης του έχει διάρκεια 0 δευτερολέπτων.
Το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την ακριβέστερη μέτρηση του είναι το Google Analytics, το οποίο μετράει και τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών και όπως λέει και το όνομα του μας αναλύει με ακρίβεια κάθε συμπεριφορά που εκτελείται μέσα στο site μας. Είτε πρόκειται για αλλαγή σελίδας, είτε για κάποιο event, με ακρίβεια click ενημερωνόμαστε για τα πάντα. Πρακτικά, χρησιμοποιεί τα σήματα που του δίνουμε, ώστε να καταλάβει πόσο έμεινε ο χρήστης σε μια σελίδα.
Ποσοστά εγκατάλειψης
- 5%-29%Είναι η καλύτερη απόδοση που μπορούμε να λάβουμε
- 30%-50% Είναι η μέση απόδοση των περισσοτέρων sites, και είναι ένα καλό νούμερο για να στοχεύσεις.
- 60%-80% Είναι ένα ανεκτό νούμερο αλλά όσο το ποσοστό ξεπερνάει το 70% είναι ανάγκη να αρχίσουμε να ψάχνουμε τον λόγο
- 80%-100% Είναι ένα ποσοστό που θα πρέπει να βρεθούμε άμεσα τρόπο βελτίωσης
Ας εξετάσουμε μερικούς τρόπους μείωσης του bounce rate που έχουν αποδώσει πολλές φορές στο παρελθόν.
- Τι σημαίνουν πραγματικά τα υψηλά-χαμηλά ποσοστά
Αρχικά, ένα υψηλό bounce rate σε μια σελίδα δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν το landing page που συγκεντρώνει υψηλό bounce rate είναι μια σελίδα ολοκλήρωσης που πρακτικά δεν μπορεί να οδηγήσει κάπου πιο κάτω τον χρήστη, είναι λογικό να έχει υψηλό bounce rate γιατί ο χρήστης εκεί αποχωρεί.
Μία άλλη περίπτωση είναι αυτή των one-page websites. Όλο το site είναι ένα και μόνο url και πάλι μπορούμε να έχουμε υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης, αν δεν έχουμε κάποια events, ώστε να πάρουμε τα σωστά δεδομένα.
- Κάνε ανάλυση του υψηλού bounce rate
Σε περίπτωση, λοιπόν, όπου το site μας έχει υψηλό bounce rate πρέπει να ελέγξουμε από πού προέρχονται οι χρήστες και ποια διαδρομή χρησιμοποιούν μέχρι την σελίδα προορισμού που συγκεντρώνει αυτά τα νούμερα.
Έπειτα πρέπει να εξετάσουμε διάφορες παραμέτρους.
Είναι σωστός ο τίτλος ; Είναι αρκετά περιγραφικός ή οδηγεί τον χρήστη σε λάθος συμπεράσματα; Ο κόσμος μπορεί να έχει πάρει εξαρχής λανθασμένο
- Δημιουργία Call-To-Actions
Είναι πολύ σημαντικό οι σελίδες να έχουν ξεκάθαρα και αρκετά call to actions. Οι προτροπές και τα links είναι πολύ σημαντικά για να βρει ο χρήστης την πληροφορία που αναζητεί.
Μην ξεχνάμε ότι το ζητούμενο μας είναι και να αυξάνονται οι αλληλεπιδράσεις.
- Τα links είναι φίλοι μας
Εσωτερικοί σύνδεσμοι ή Internal links, βρίσκονται μέσα στο κείμενο και μας βοηθάνε όχι μόνο στην παραπομπή του χρήστη σε άλλες σελίδες, αλλά είναι πολύτιμο συνεργάτες μας και στο κομμάτι του SEO.
Όσο πιο σχετικά τα Links με τις προτιμήσεις του χρήστη τόσο πιο αποτελεσματικά θα είναι.
- Αντιστοίχισε σημαντικές ενέργειες με events
Η δημιουργία events βοηθάει στην δημιουργία αλληελπιδράσεων και ως εκ τούτου στις καλύτερες μετρήσεις μέσω του Google Analytics.
Τα events, μπορεί να είναι κάτι που υπάρχει ήδη στις σελίδες μας, όπως το scroll, η προβολή ενός video, η εγγραφή στο newsletter .
Πρόσθεσε περισσότερες επιλογές στον χρήστη που θα τον οδηγήσουν σε περισσότερα pageviews και ενέργειες στον ιστότοπό σου.
- Βελτίωσε την ταχύτητα
Άμεση, θα λέγαμε, εξάρτηση για την γρήγορη εγκατάλειψη σελίδων έχει η ταχύτητα. Προφανώς και όσο πιο αργή είναι μία σελίδα τόσο πιο γρήγορα θα ¨διώξει¨ τον χρήστη. Ο στόχος λοιπόν είναι να εναλλάσσονται γρήγορα οι σελίδες και ο χρήστης να πλοηγείται με ταχύτητα και άμεσα.
- Βελτιστοποίηση για κινητά
Αφού ελέγξουμε τις πηγές εισόδου του κάθε χρήστη, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να αναλυθεί είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες μας. Αφού δούμε τι ποσοστό υπάρχει στην εγκατάλειψη μέσω κινητών συσκευών, θα πρέπει να προσαρμόσουμε αντίστοιχα και τις σελίδες ως προς το λειτουργικό σε όλες τις κινητές συσκευές .